Dementie

De gevolgen van dementie

Iedereen vergeet wel eens wat en wanneer u ouder wordt gaat het geheugen vaak wat achteruit. Dat is heel normaal en hoort bij het ouder worden. Maar wat er als er een punt komt waarop u zich zorgen gaat maken en u zich afvraagt of er meer aan de hand is?

Klik hier om meer te leren over het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie.

Klik hier om meer te leren over de symptomen van dementie of doe de geheugentest.

Let er hierbij wel op dat de huisarts of specialist altijd de diagnose moet stellen!

Kies een onderwerp waarover u meer te weten wilt komen

 • Financiën en juridische zaken

  In sommige situaties kan het raadzaam zijn om uw financiële en juridische zaken of die van uw naaste hulp en ondersteuning te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van mentorschap.

  Mentorschap is bedoeld voor mensen die hun persoonlijke, zorginhoudelijke belangen niet meer (volledig) kunnen behartigen. Persoonlijke, zorginhoudelijke belangen zijn belangen die niet gaan over geld of goederen. U kunt hiervoor te rade gaan bij www.mentorschapnoord.nl

  In Drenthe is een samenwerkingsverband Notaris en Dementie opgericht. Voor meer informatie over Notaris en Dementie kunt u hun website bezoeken via https://www.notarisendementie.nl/notaris_en_dementie/. Ook de namen en adressen van deze notarissen vindt u op die website.

 • Autorijden

  Mensen met beginnende dementie kunnen en mogen soms nog gewoon autorijden. Maar dementie kan zeker invloed hebben op hoe u rijdt. Autorijden gaat niet meer zoals voorheen. Wanneer de dementie vordert en het niet meer veilig is om auto te rijden wordt er besloten om te stoppen met rijden. Dit is een moeilijke en ingrijpende beslissing omdat dit wordt ervaren als verlies van een stuk zelfstandigheid.

  Heeft u of uw naaste een beginnede vorm van dementie en wilt u meer weten over het autorijden, klik dan hier.