Rechterlijke machtiging in de Wet zorg en dwang

Is het verstandig dat iemand met dementie op korte termijn in een verpleeghuis gaat wonen? Maar is de veiligheid of gezondheid niet direct in gevaar? Dan is een gedwongen opname mogelijk als de persoon met dementie zich verzet. Dit gaat via een rechterlijke machtiging (rm). Deze procedure kan een aantal weken duren. echterlijke machtiging (rm) aanvragen Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of de procedure voor een rechterlijke machtiging (rm) gestart moet worden. Meestal doen ze dit na een melding van een arts, partner of kind. Ook als een ander familielid, curator, mentor of voogd kun je een rm opname aanvragen. Het CIZ vraagt vervolgens aan een onafhankelijke arts of hij de naaste met dementie onderzoekt. De arts probeert antwoorden te vinden op de volgende vragen: Is de situatie voor de persoon met dementie gevaarlijk? Of is het gedrag gevaarlijk voor anderen? Is dementie de oorzaak van de gevaarlijke situatie? Is een opname in een verpleeghuis de enige manier om het gevaar af te wenden? Vindt de arts dat opname noodzakelijk is? En is het CIZ het met hem eens? Dan gaat de rechter praten met je naaste met dementie. En misschien ook met jou of andere betrokkenen. Vaak komt de rechter thuis, samen met de griffier en advocaat. Vindt ook de rechter opname noodzakelijk? Dan moet je naaste met dementie binnen vier weken opgenomen worden in een verpleeghuis. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kun je niet in hoger beroep. Wel kun je in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Is de situatie voor de persoon met dementie gevaarlijk? Of is het gedrag gevaarlijk voor anderen?
Is dementie de oorzaak van de gevaarlijke situatie?
Is een opname in een verpleeghuis de enige manier om het gevaar af te wenden?
Vindt de arts dat opname noodzakelijk is? En is het CIZ het met hem eens? Dan gaat de rechter praten met je naaste met dementie. En misschien ook met jou of andere betrokkenen. Vaak komt de rechter thuis, samen met de griffier en advocaat.

Vindt ook de rechter opname noodzakelijk? Dan moet je naaste met dementie binnen vier weken opgenomen worden in een verpleeghuis.

Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kun je niet in hoger beroep. Wel kun je in cassatie gaan bij de Hoge Raad.